Biografi

The Beatles är en brittisk popgrupp från sextiotalet. Egentligen började det redan år 1956, då John Lennon startade gruppen The Quarrymen. 1957 tillkom kompisen Paul McCartney. De inledde då ett samarbete som låtskrivare och ett par år senare (-58) kom George Harrison med i gruppen.

Under hösten bytte de tillfälligt namn till Johnny & The Moondogs. De spelade hemma i Liverpool och var ganska omtyckta. 1959 bytte de namn till The Silver Beatles men de hade ett stort problem. De saknade en riktig trummis. Då kom George Harrison på att att han mindes en kille från en klubb som kunde spela. Det var Pete Best och de värvade honom till gruppen. De åkte till Hamburg för att spela, men där sa de att de var tvungna att vara fem i gruppen. Så då frågade de kompisen Stuart Sutcliffe om han ville spela bas, och det ville han. Året var 1961 och de spelade ofta i Hamburg. Under en av deras besök där träffade de sångaren Tony Sheridan. Han ville spela in en skiva, men han hade ingen grupp. Då antog sig de att kompa åt honom och skivproducenten gav The Silver Beatles ett nytt namn, The Beat Brothers, för just det tillfället. Skivan fick namnet My Bonnie.

Men Pete Best trivdes inte riktigt i bandet och 1962 byttes han ut mot Ringo Starr. Hans egentliga namn är Richard Starkey. Samma år dog Sutcliffe i Hamburg och Paul McCartney antog sig att spela bas. De förenklade namnet till The Beatles. De var alla födda i Liverpool och en av deras första stora spelningar var på en av Liverpools klubbar, The Cavern. Där hade de sitt stora genombrott. The Cavern är idag ett berömt museum. En av åskådarna var Brian Epstein. Han ägde en skivaffär och kände killarna i The Beatles. Han blev väldigt imponerad av deras spelning och ville bli deras manager, och de sa ja! I oktober 1962 kom deras första singel ut, Love Me Do, och den blev en mindre hit. De turnerade nu i hela landet, och med deras nya låt Please Please Me toppade de hitlistan! Flera andra tidiga hits var She Loves You och From Me To You. Då utbröt den verkliga Beatles-hysterin. De spelade nu för första gången i Sverige och nu väntade USA på dem. Brian Epstein och producenten George Martin (Parlophone) ville genast åka dit, men The Beatles sa: Vi åker inte till Amerika förrän vi toppar listorna där! Så istället åkte de till Frankrike men efter ett uppträdande fick de ett telegram till hotellet: ”Capitol Records congratulates you, number one in US charts”. Så efter Frankrike åkte de till USA och det blev en makalös succe! Efter en stor turne i Amerika åkte de tillbaka till England. Där påbörjade de arbetet till deras första film, A Hard Days Night. Året var nu 1965 och The Beatles turnerade över hela världen. De fick till och med medalj av sin drottning. Help, var namnet på deras nya skiva och andra film. Det var en miljonsäljare.

I slutet av 1965 spelade de på jättearenan Shea Stadium i New York. De slog nytt rekord med 55 000 åskådare. Ingen hade någonsin spelat för så många tidigare. Deras musik började nu bli allt mer varierande och George Harrison inspirerades väldigt mycket av indisk musik. Det kan man bl.a. höra på skivan Rubber Soul. De turnerade nu i Asien med nya låtar som Paperback Writer. De åkte till Filippinerna, men de var väldigt slitna och det var bara jobbigt. Det blev för mycket med Beatles-hysterin överallt.

I slutet av 1966 spelade de på Candelstick Park i San Fransisco. Det var deras sista officiella uppträdande någonsin. Nu hade de mer tid att göra skivor. De arbetade nu heltid i studion och 1967 åstadkom de skivan Sergeant Pepper´s Lonely Hearts Club Band, och singlarna All You Need Is Love och Penny Lane / Straw-berry Fields Forever. De sa: våra skivor är nu vårt uppträdande. De skivorna räknas till det bästa som The Beatles åstadkommit. Senare gjorde de sin egen producerande tv-film, Magical Mystery Tour (visades först i engelsk tv och senare i USA som biofilm). I maj 1968 startades det egna produktions-bolaget Apple. Senare samma år gjordes ”den vita Lp:n”, The Beatles. 1969 spelade man in det som senare skulle bli Let It Be. Alla var vid det här laget vädigt trötta, och man trodde att inspelningarna skulle bli de sista. Men man tyckte att Let It Be var för sorglig och för att ”runda av lite snyggare” gjorde man skivan Abbey Road (som dock gavs ut först).

Deras sista spelning ”live” gjordes på taket till Apple-byggnaden i London. I april 1970 dödförklarades The Beatles officiellt. De fortsatte att göra musik var och en för sig. Deras skivor såldes i miljon-upplagor och den nya Anthology-serien säljer otroligt bra. The Beatles är och kanske förblir den mest populära musikgrupp någonsin!